Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. November 08. 12:59, szerda | Belföld
Forrás: mti

Téli szintjére állítják be a Tisza-tavat

Téli szintjére állítják be a Tisza-tavat

A biztonságos üzemeltetés és az árvízvédelem miatt a téli időszakra csökkenti a Tisza-tó szintjét a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig).

A síkvidéki tározó szintjének egy centiméterrel való csökkentéséhez egymillió köbméter vizet kell leengedni.

A téli vízszint beállítása a halászati hasznosító, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. és a Kötivizig együttműködése alapján készített monitoring terv szerint történik.

Fejes Lőrinc, a tavat kezelő igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke szerdán az MTI-vel közölte: az ütemterv szerint a nyári 725 - plusz-mínusz 5 - centiméteres vízszint november 20-ra 615 centiméterre csökken, így a tó téli vízszintje a továbbiakban 620 - mínusz 10 - centiméter lesz.

Hozzátette: a vízszintcsökkentés ütemét azonban módosíthatja egy kialakuló-levonuló árhullám. A szakaszmérnök tájékoztatása szerint azért van szükség a csökkentésére, mert a téli időszakban egy magasabb vízszint tartása árvízvédelmi szempontból mindig nagyobb kockázat. Elmondta: az árhullámban a jégtömeg felszakadva - hullámverésszerűen - az árvízvédelmi töltéseket, erdőállományokat, a kiépült turisztikai infrastruktúrát, a mederben levonulva pedig a Kiskörei Vízlépcsőt is veszélyezteti.
A jeges árhullám a tározó körül lévő 13 település élet- és vagyonbiztonsági kockázatát is növeli - jegyezte meg Fejes Lőrinc. Ebből a szempontból a Sarud és Tiszanána közötti partszakaszok a legkritikusabbak, valamint a tározó legszűkebb része, a tiszaderzsi szűkület- számolt be.
Kiemelte: a téli vízszinttartomány beállításával a kockázatok elfogadható mértékűre csökkenthetők.

Címkék: tisza-tó, víz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára