Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Április 06. 17:29, szerda | Helyi
Forrás: József Attila ÁMK

Tiltakozás az Oktatási és Kulturális Bizottság 2011. március 19-i előterjesztésével kapcsolatban

Tiltakozás az Oktatási és Kulturális Bizottság 2011. március 19-i előterjesztésével kapcsolatban

A József Attila ÁMK tantestülete, alkalmazotti közössége, Szülői Munkaközössége, Közalkalmazotti Tanácsa és a Pedagógus Szakszervezet egyhangú tiltakozását fejezi ki az Oktatási Bizottság 2011. március 19-i keltezésű, „Közoktatá

Az intézmény összevonással kapcsolatos észrevételeink, ellenérveink a következők:

Meggyőződésünk, hogy nem indokolt olyan intézményt átszervezni, ami gazdasági és szakmai szempontból is jól működött, működik. Egész tantestületünk és alkalmazottaink folyamatos megújulást kereső, időt és fáradságot nem kímélő munkájának köszönhetően egy jól működő, magas színvonalon nevelő-oktató intézmény lettünk, vagyunk. Évek óta tartó innovációs tevékenységünk, a rengeteg pályázat lehetővé tette, hogy megújulhasson dombóvári iskola- és óvodaépületünk, pedagógiai munkánk, felszereltségünk, környezetünk. Aztán újabb pályázatok segítették tagóvodáink fejlesztését is. Mindez rengeteg munkával járt/jár, kiemelkedő tenni akarásról tett tanúbizonyságot.

Bíztunk abban, hogy működésünk végre gond nélküli és folyamatos lesz, ebben a meglévő szervezeti formában.

Intézményünk jelenleg kb. 800 gyermeket és több mint 100 alkalmazottat foglalkoztat, három településen, 5 tagintézményben, 6 telephelyen. Úgy gondoljuk, hogy ez már így is meghaladja az optimális szintet, nincs szükség ezerötszáz gyermeklétszámú mamutintézményt létrehozni.

A döntéshozók számára csak egy szempont létezik, mégpedig a minél gazdaságosabb működtetés. Ennek mond ellent az a tény, hogy iskolánkban a legalacsonyabb az egy gyermekre jutó költséghányad éves szinten.

Ezt az eredményt ezzel az iskolavezetéssel érte el intézményünk, és tartja is évek óta. Joggal lehetünk büszkék rá mindannyian. Ugyanakkor öt évre választottunk vezetőt a kidolgozott programjával. Szeretnénk megvalósítani azt, melyet a képviselőtestület is elfogadott és támogatott.

Intézményünk dombóvári általános iskolájában több mint 15 éve működik matematika tagozat, valamint hosszú évek óta szervezünk emelt szintű idegen nyelv oktatást, 11 éve indítottuk német nemzetiségi tagozatunkat és 15 éve a testnevelés tagozatot.

Tanulóink sikeresen szerepelnek megyei és országos versenyeken is, amelyek ennek a munkának a hatékonyságát, sikerét bizonyítják.

Az Országos Kompetenciamérés eredményei is alátámasztják iskolánk színvonalas munkáját.

Az évente kiértékelt szülői elégedettségi mutatók is azt igazolják, hogy a szülők maximálisan elégedettek az iskola munkájával.

Minden intézmény vállal tehetséggondozó tevékenységet, és mivel mi ezt évek óta magas színvonalon tesszük, nem gondoljuk, hogy szükséges ennek megváltoztatása.

Intézményünk végigélt már egy nagy átszervezést 2004-ben, majd a gazdasági integráció kapcsán a gondnokságunk megszűnését, majd a takarítók munkáltatásának változását…, gyanakvással tekintünk az újabb megpróbáltatásra.

Bár érzelminek tűnik az érv: ebben a városrészben igazi tradíció a József Attila elnevezéshez köthető iskola működése. Intézményünk Újdombóvár egyetlen iskolája már 1920 óta. Komoly hagyományrendszerünk József Attila Általános Iskola néven identitásunk szerves része. Nem tudjuk elfogadni, hogy jelképrendszerünk megszűnik, vagy megváltozik.

Kidolgozatlan az a koncepció, amely nem tartalmaz konkrét folyamatokat, várható számokat, indokolva a megtakarítást például.

Sok kollégában felmerült, hogy állások megszűnése a valódi cél, a mindennapi munkánkat ezzel a folyamatos stresszel nem szerencsés tetézni.

Kifogásoljuk, hogy a tantestületet és a szülőket nem tájékoztatták olyan szakemberek, akik ebben a témában kompetensek.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár augusztusban a mamutiskolák megszüntetéséről és a kisiskolák visszaállításáról beszélt az új Oktatási Törvény kapcsán, ennek ellentmond a bizottság tervezete.

Az oktatásirányítás terveiben állami fenntartású általános iskolák szerepelnek, de ha Dombóváron megszűnik az önkormányzati fenntartású általános iskola, akkor Dombóvárnak esetleg nem lesz állami általános iskolája? Biztos, hogy a városi oktatáspolitika ezt szeretné, csak középiskolákkal összevont többcélú intézmények keretében akarja általános iskoláit működtetni?

Felháborodásunknak adunk hangot, hogy az Oktatási Bizottság a fejünk felett – bennünket kizárva az előkészületi munkákból – dönt.


Kérjük az előterjesztés újragondolását az érintettek bevonásával, hogy ily módon valóban szakmailag megalapozott döntés születhessen.

Tantestületünk, alkalmazotti közösségünk és a szülők közössége egyöntetűen elutasítja a tervezett intézmény összevonást.

Dombóvár, 2011. március 31.

József Attila ÁMK tantestülete és alkalmazotti közössége Közalkalmazotti Tanács

Pedagógus Szakszervezet SZMK vezetősége

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.