Városlista
2020. november 23, hétfő - Kelemen

Hírek

2020. Szeptember 10. 13:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/fotók:MTI/Mohai Balázs

Úti ikont avattak II. János Pál pápa születésének századik évfordulója alkalmából Máriapócson

Úti ikont avattak II. János Pál pápa születésének századik évfordulója alkalmából Máriapócson

Úti ikon átadásával és felszentelésével emlékeztek II. János Pál pápa (1920-2005) születésének századik évfordulójára szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson.

"Számunkra az ikon képbe foglalt imádság, ami ablakot nyit a láthatatlan világra" - fogalmazott Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke az ünnepségen. Mint mondta, a Pavel Alekszandrovics Florenszkij orosz ortodox teológustól származó definíció tökéletesen leírja azt, amit egy hívő ember érez, amikor egy megszentelt ikon előtt állva, imádkozó lélekkel kapcsolatot keres Istenével, kérve annak kegyelmét és áldását családjára, országára és nemzetére.

A kisebbik kormánypárt politikusa emlékeztetett, az ikon nem messze áll attól a helytől, ahol 1991 augusztusában leszállt a katolikus egyházfőt Máriapócsra szállító katonai helikopter. Latorcai János az évforduló alkalmából csütörtökön kezdődő emlékzarándoklatot megemlítve elmondta, kellenek ilyen megtisztulást hozó események, mert a világ tele van ellentmondással, miközben az emberiség az életnek a századokon megtartó alapját, a keresztényi értékeket "sutba vágva" egyre többször keveredik tévútra."Nemcsak a teljes lelki kiüresedés ez, hanem a minden érték tagadását jelentő nihilizmushoz is vezet" - hangoztatta a politikus. Hozzátette, ha nem akarunk egy gyökerét és lelkét vesztett országban és kontinensen élni, amelyet a nála virulensebb kultúrák szellemileg és gazdaságilag uralnak, akkor fel kell venni a harcot a hitünk, kultúránk és nemzetünk védelmében.

Az eseményen Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője beszédében arra kereste a választ, miszerint a kétezer éves keresztényi misszió betöltötte-e már a feladatát és rendeltetését.

A keresztény embereknek nagy a felelőssége, modern korunkat látva soha nem volt ekkora kihívás a keresztény hit és misszió megvallásában és megélésében, mint most - mondta.

Kifejtette, az elmúlt két-három évtizedben Németországban a hívek száma 30 millióról 21 millióra, a papok száma 20 ezerről 14 ezer alá csökkent, és a plébániák számában is nagy a visszaesés. Ezzel szemben Oroszországban több mint kétszeresére, 50 millióról 114 millióra nőtt a keresztény hívek száma, az ország lakosságának 82 százaléka kereszténynek tartja magát, illetve csak a moszkvai kormányzóságban környékén 3400-ról 30 ezerre nőtt a parókiák száma.Akkor van jövője a kereszténységnek, ha tüdejének minden lebenyével lélegzik - rögzítette Simicskó István, megjegyezve, ebben a folyamatban nagy szerepe volt II. János Pál pápának.

A Latorcai-Ujházi Aranka és Monostory Viktória ikonfestőművészek alkotta, a helyi idősotthon előtt felállított műalkotást Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg és szentelte fel.

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 23. 18:09, hétfő | Belföld

Elkezdődött a madáretetési szezon

Az első fagyok beköszöntével elkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

2020. November 23. 17:09, hétfő | Belföld

Már több mint 350-en jelentkeztek vérplazmadonornak

A felhívás óta már több mint 350-en jelentkeztek vérplazmadonornak - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szakmai főigazgató-helyettese hétfő reggel az M1 csatornán.

2020. November 23. 14:07, hétfő | Belföld

Egyszerűbbé és olcsóbbá válhat a pénzügyek intézése

A Gazdaságvédelmi operatív törzs javaslatai alapján egyszerűbbé és olcsóbbá válhat a pénzügyek intézése - mondta hétfőn a pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

2020. November 23. 13:07, hétfő | Belföld

Már több oltóanyag is az engedélyeztetés harmadik fázisában jár

Már több koronavírus elleni vakcina is az engedélyeztetési folyamat harmadik, vagyis a tömeges tesztelés fázisában jár a világban