Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Január 22. 14:21, péntek | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

Vagyonbiztonsági szimulátorokat adtak át a rendőrök Dombóváron

Vagyonbiztonsági szimulátorokat adtak át a rendőrök Dombóváron

A Dombóvári Rendőrkapitányság munkatársai játékra invitálták a lakosságot és a rejtvényt helyesen megfejtők között 2015. január 14-én három darab TV szimulátort sorsoltak ki.

A szimulátorokat Végh Lajos r. alezredes a Dombóvári Rendőrkapitányság vezetője, valamint Dr. Stróbl János r. alezredes a Bűnügyi Osztály vezetője adta át a szerencsés nyerteseknek.

Egy korábbi felmérés válaszaiból derült ki, hogy a betörők kedvelt célpontjai a sorházak és a tanyák. Az elkövetők ugyanakkor sehol sem szeretik a mozgásérzékelős lámpákat, a rácsokat, riasztókat, a hangosan ugató kutyát, és a túl bonyolult biztonsági záraktól is inkább távol tartják magukat. A betörők számára fontos szempont, hogy zökkenőmentesen és gyorsan bejussanak a tetthelyre, könnyen menekülhessenek onnan, valamint az is, hogy zavartalanul dolgozhassanak a terepen.

A helyi statisztikák szerint, az utóbbi két évben történt betörések során, az elkövetők nagyrészt olyan ingatlanokba törtek be, amelyek üresen álltak, vagy a tulajdonosaik éppen nem tartózkodtak otthonukban. Ezekben az ingatlanokban több esetben hiányoztak a vagyonvédelmi technikai eszközök, illetve sokszor az ott lakók maguk könnyítették meg a tettes dolgát. Sok esetben az ott felejtett használati tárgyak – egy fal mellett felejtett létra, egy teraszon hagyott metszőolló - juttatták sikerre az elkövetőt.

A TV szimulátor olcsón beszerezhető, ideális segédeszköz a ház vagy lakás lakottságának szimulálására. A készülékbe beépített világító diódákat a beépített elektronika véletlenszerű sorrendben be- és kikapcsolja. Ezáltal egy bekapcsolt TV készüléket szimulál. A TV szimulátort úgy lehet beállítani, hogy csak egy meghatározott megvilágításnál kapcsoljon be. A készülék áramfogyasztása igen csekély.

A következő bűnmegelőzési praktikákra hívja fel a figyelmet a rendőrség:

  • A betörés esélyének csökkentése céljából nézzünk körül az udvaron, kertben, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, amely esetleg segítséget nyújthatnak a betörőknek. A ház körül például ne maradjon kint létra vagy egyéb kerti bútor. Ezeket lehetőség szerint tároljuk beltérben, de mindenképpen zárható helyen.
  • Szereltessünk fel biztonsági világítást a kertben, mozgásérzékelő lámpákat, hiszen a legjobb bűnmegelőzési eszköz a jó megvilágítás.
  • A garázs és a fészer ajtaját soha ne hagyjuk nyitva, különösen akkor ne, ha onnan egy belső ajtón át be lehet jutni a házba is.
  • Ne hagyjunk a lakásban nagy értékű készpénzt, ékszereket, hacsak nincs otthon széf, ahol biztonságban lehetnek értékeink.
  • Szereltessünk felbiztonsági zárat az ajtó belső tokjára illesztve (emelőkaros,hevederes). Egy ilyen biztonsági zár, csak saját kulccsal nyitható. Ha a betörő a zár kitörésével próbálkozna, az még belülről sem sikerülne neki. Ám ha a betörő az ablakon keresztül mégis bejutna a lakásba, az ajtón keresztül akkor sem tud semmit kivinni.
  • Riasztó rendszer felszereltetéséről is érdemes elgondolkozni. Ezek a berendezések beszerezhetőek az olcsó változatoktól kezdve egészen a kifinomult rendszerekig.
  • Érdemes beszerezni néhány időzítő kapcsolót, amelyekkel szabályozható, melyik lámpa mikor kapcsolódjon be magától a távolléte alatt, azt a látszatot keltve, hogy vannak a lakásban. Ezt a célt szolgálja a tv szimulátor is, amely ideális segédeszköz egy ház vagy lakás lakottságának szimulálására. A készülékbe beépített elektronika véletlenszerű sorrendben be és kikapcsolja, ezáltal egy bekapcsolt TV készüléket szimulál.

Ha idegen, gyanúsan viselkedő személyeket, autókat észlelünk környezetünkben feltétlen jegyezzük fel a gépkocsi rendszámát, illetve a gyanús alak/alakok személyleírását. A Dombóvári Rendőrkapitányság a bejelentéseket minden esetben kivizsgálja, forduljon hozzánk bizalommal! Hívja a 112-es díjmentesen hívható segélyvonalat!

Címkék: betörés, rendőrség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.