Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2016. Július 16. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Vita London és Skócia között a skót függetlenségről

Vita London és Skócia között a skót függetlenségről

A brit EU-népszavazás után kialakult helyzetről, elsősorban a brit unió jövőjéről tárgyalt pénteken Edinburghban Theresa May brit miniszterelnök és Nicola Sturgeon skót kormányfő.

A nyilatkozatokból következtethetően nem közeledtek az álláspontok Skócia függetlenségének kérdésében.

A brit EU-tagságról június 23-án tartott referendumon országos átlagban a választók 51,9 százaléka a kilépésre, Skóciában ugyanakkor több mint 60 százalék a bennmaradásra voksolt, és Nicola Sturgeon azóta több nyilatkozatában felvetette Skócia függetlenné válásának lehetőségét.

A pénteki edinburghi tárgyalások után azonban Theresa May kijelentette: a skót függetlenségről 2014 szeptemberében rendezett népszavazáson - amelyen az elszakadást ellenző tábor győzött 55,3 százalékos többséggel - "egyértelmű eredmény" született. Hozzátette: annak idején a brit és a skót kormány is leszögezte, hogy tartja magát a referendum kimeneteléhez.

Theresa May kijelentette ugyanakkor azt is, hogy hajlandó meghallgatni a Skócia által előterjesztett "opciókat", és szeretné teljes mértékben bevonni a skót kormányt a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről tartandó majdani tárgyalássorozat előkészítésébe.

A brit miniszterelnök hangsúlyozta: addig nem is fogja aktiválni a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét - amely a kilépési folyamat szabályait rögzíti, és aktiválása el is indítja e folyamatot -, amíg nem alakul ki az Egyesült Királyság összes nemzete által elfogadott tárgyalási célrendszer és stratégia.

Nicola Sturgeon viszont a pénteki megbeszélés után azt mondta: ha a skót parlament az újabb függetlenségi népszavazás mellett dönt, akkor nemigen lenne elképzelhető, hogy annak a brit miniszterelnök útját állhatná.

A skót kormányfő hozzátette: ennek alapján az az álláspontja, hogy "abszolút nem lenne helyénvaló" London részéről az újabb skót függetlenségi népszavazás megakadályozására tett kísérlet, ha egyértelművé válik, hogy a skótok többsége ismét referendumot szeretne e kérdésről.

Theresa May, akit - elődje, David Cameron lemondása után - szerdán bízott meg kormányalakítással II. Erzsébet királynő, már miniszterelnökként tett első nyilatkozatában is az Egyesült Királyság uniójának fenntartása mellett tett hitet, és "kincset érőnek" nevezte az Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország közötti köteléket.

Nicola Sturgeon azonban a brit EU-tagságról tartott referendum óta több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ismét napirendre került Skócia függetlenné válásának kérdése, mivel Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.

A minap közölte azt is, hogy megkezdődtek az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogi előkészületei. Hozzátette: ha a skót parlament úgy dönt, hogy az újabb függetlenségi referendum a skót EU-tagság megőrzésének legjobb vagy egyetlen lehetséges módja, akkor e népszavazást a brit kilépés feltételeiről tartandó tárgyalások időtartama alatt meg kell tartani. A Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye két évben határozza meg a kilépési tárgyalások időtartamát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.