Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Április 27. 22:19, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Vitáznak a dombóvári Kossuth-szoborcsoport sorsáról

Vitáznak a dombóvári Kossuth-szoborcsoport sorsáról

A dombóvári képviselő-testület Fidesz-frakciója szerint a város polgármestere akadályozni próbálja a budapesti Kossuth tér rekonstrukcióját a dombóvári Kossuth-szoborcsoporttal kapcsolatos kezdeményezésével.

A város vezetője azt mondja, segíteni igyekszik a folyamatot.

Nagy Roland, a többségi Fidesz-frakció vezetője az MTI-hez eljuttatott levelében azt írta: a képviselő-csoport a testület csütörtöki ülésén azt javasolta, a dombóvári önkormányzat nyilvánítsa ki, hogy a Kossuth-szoborcsoport rekonstrukciójának közbeszerzési eljárásában nem kezdeményez előzetes vitarendezési vagy jogorvoslati eljárást.
Szabó Loránd (független) polgármester jelezte, hogy a javaslat nem érdekli - írta a frakcióvezető.
Tóth Zoltán (Fidesz-KDNP), a városgazdálkodási bizottság elnöke a polgármesteri előterjesztés tartalmáról nem kívánt beszélni, mivel azt zárt ülésen tárgyalták.
A dombóvári képviselő-testület 2012. júliusban fogadta el azt az Országgyűlés Hivatalával kötött megállapodást, amely szerint a budapesti Kossuth téren a szoborcsoport azonos méretű másolatát állítják fel, az eredeti szobrok pedig Dombóváron maradnak.
Szabó Loránd polgármester az MTI-nek szombaton azt mondta: előzetes vitarendezési eljárást kezdeményezett a Kossuth tér rekonstrukcióját lebonyolító Steindl Imre Programirodával, mert a szoborcsoport elkészítéséről megjelent közbeszerzési ajánlati felhívásban több tisztázatlan kérdés van.
Mint mondta, a megállapodás alapján szilikonos módszerrel vesznek mintát a szobrokról, a felhívás szerint viszont az ajánlattevő tesz javaslatot a módszerre. Nincs tisztázva az sem, hogy ki állítja helyre a kárt akkor, ha esetleg a mintavétel közben a szobrok megsérülnek, és nyitott a szerzői jogok, illetve a közterület-foglalás kérdése is.
A polgármester közölte azt is: felfüggesztette a Fidesz-frakció által elfogadott határozat végrehajtását.
Horvay János (1874-1944) szobrászművész alkotását 1927-ben állították fel a Parlament előtt. A Batthyány-kormány tagjainak teljes alakos szobrait 1952-ben távolították el a térről, 1959-ben Dombóvárra vitték, ahol 1973-ban a Szigeterdőben helyezték el. A Kossuth tér rekonstrukcióját tartalmazó Steindl Imre Program szerint az újra faragott szobrokat állítják fel a Parlament előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.