Városlista
2019. november 11, hétfő - Márton

Hírek

2013. Április 27. 22:19, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Vitáznak a dombóvári Kossuth-szoborcsoport sorsáról

Vitáznak a dombóvári Kossuth-szoborcsoport sorsáról

A dombóvári képviselő-testület Fidesz-frakciója szerint a város polgármestere akadályozni próbálja a budapesti Kossuth tér rekonstrukcióját a dombóvári Kossuth-szoborcsoporttal kapcsolatos kezdeményezésével.

A város vezetője azt mondja, segíteni igyekszik a folyamatot.

Nagy Roland, a többségi Fidesz-frakció vezetője az MTI-hez eljuttatott levelében azt írta: a képviselő-csoport a testület csütörtöki ülésén azt javasolta, a dombóvári önkormányzat nyilvánítsa ki, hogy a Kossuth-szoborcsoport rekonstrukciójának közbeszerzési eljárásában nem kezdeményez előzetes vitarendezési vagy jogorvoslati eljárást.
Szabó Loránd (független) polgármester jelezte, hogy a javaslat nem érdekli - írta a frakcióvezető.
Tóth Zoltán (Fidesz-KDNP), a városgazdálkodási bizottság elnöke a polgármesteri előterjesztés tartalmáról nem kívánt beszélni, mivel azt zárt ülésen tárgyalták.
A dombóvári képviselő-testület 2012. júliusban fogadta el azt az Országgyűlés Hivatalával kötött megállapodást, amely szerint a budapesti Kossuth téren a szoborcsoport azonos méretű másolatát állítják fel, az eredeti szobrok pedig Dombóváron maradnak.
Szabó Loránd polgármester az MTI-nek szombaton azt mondta: előzetes vitarendezési eljárást kezdeményezett a Kossuth tér rekonstrukcióját lebonyolító Steindl Imre Programirodával, mert a szoborcsoport elkészítéséről megjelent közbeszerzési ajánlati felhívásban több tisztázatlan kérdés van.
Mint mondta, a megállapodás alapján szilikonos módszerrel vesznek mintát a szobrokról, a felhívás szerint viszont az ajánlattevő tesz javaslatot a módszerre. Nincs tisztázva az sem, hogy ki állítja helyre a kárt akkor, ha esetleg a mintavétel közben a szobrok megsérülnek, és nyitott a szerzői jogok, illetve a közterület-foglalás kérdése is.
A polgármester közölte azt is: felfüggesztette a Fidesz-frakció által elfogadott határozat végrehajtását.
Horvay János (1874-1944) szobrászművész alkotását 1927-ben állították fel a Parlament előtt. A Batthyány-kormány tagjainak teljes alakos szobrait 1952-ben távolították el a térről, 1959-ben Dombóvárra vitték, ahol 1973-ban a Szigeterdőben helyezték el. A Kossuth tér rekonstrukcióját tartalmazó Steindl Imre Program szerint az újra faragott szobrokat állítják fel a Parlament előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 11. 14:00, hétfő | Helyi

Jótékonysági bált szervez a Karitász helyi önkéntes csoportja

A bál bevételét dombóvári rászoruló családok, egyedül élő kisnyugdíjasok, hajléktalanok megsegítésére szeretnék fordítani.

2019. November 11. 11:20, hétfő | Helyi

1956. október 23-ára emlékeztek a Belvárosi Általános Iskolában

Október 22-én a Belvárosi Általános Iskola tanulói 63 évet utaztak vissza a múltba, Pest utcáira, a Corvin közbe, a forradalom eseményei és szereplői közé.

2019. November 10. 20:35, vasárnap | Helyi

Legyen Ön is olyan, mint Józsi bácsi!

A kapospulai férfi nem hagyta, hogy átverés áldozatává váljon, inkább értesítette a rendőrséget.

2019. November 08. 08:19, péntek | Helyi

Kutyákat mentettek a dombóvári tűzoltók

Szennyvízgödörbe és kútba esett kutyákat mentettek ki szerdán reggel a dombóvári hivatásos tűzoltók.