Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2016. Június 29. 10:10, szerda | Külföld
Forrás: mti

A Brexit felerősítheti a kelet-közép-európai térséget

A Brexit felerősítheti a kelet-közép-európai térséget

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint akár a Magyarországot magában foglaló kelet-közép-európai térség felértékelődéséhez is vezethet a Brexit, vagyis ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból (EU).

Tamási Anna az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában elmondta, hogy az egyik forgatókönyv szerint Németország vezető szerepe válik még hangsúlyosabbá. Amennyiben azonban a németek "visszariadnak a túlzott hatalombirtoklás látszatától", akkor "politikai vákuum" alakulhat ki, Franciaország és a déli tagállamok irányába tolódhatnak el az erővonalak, ez pedig Kelet-Közép-Európa felértékelődését is magával vonhatja.

A szakértő hangsúlyozta: a német gazdaság erősen exportorientált. Németország szoros kereskedelmi kapcsolatot ápol az Egyesült Királysággal, amelynek területén több mint 2500 céget működtet, ezért a németek érdeke az, hogy minél előbb lezáruljanak a Brexit-tárgyalások, és így minél rövidebb legyen az az időszak, amíg bizonytalan a szigetország jövője.

Tamási Anna arról is beszélt, hogy a német identitásnak fontos része az európai integráció, ezért Németország mindent elkövet majd annak érdekében, hogy összetartsa az unióban bennmaradó "huszonheteket".

Nagy-Britanniában csütörtökön tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az EU tagja maradjon-e. A hivatalos végeredmény szerint a referendumon részt vett brit választók 52 százaléka voksolt a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 12:03, csütörtök | Külföld

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Salah Abdeslamot a párizsi különleges esküdtszék

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a 2015. november 13-i, 132 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen

2022. Június 30. 07:00, csütörtök | Külföld

Az EU az ízesített, párologtatható dohánytermékek betiltását javasolja

Az Európai Bizottság az ízesített, párologtatható dohánytermékek uniós forgalmazásának betiltását javasolja - olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében.

2022. Június 29. 17:04, szerda | Külföld

Joe Biden felesége és lánya is felkerült az orosz feketelistára

Újabb 25 amerikai állampolgárnak, köztük Joe Biden amerikai elnök feleségének és lányának tiltották meg válaszintézkedésként a beutazást Oroszországba az orosz külügyminisztérium kedden kiadott közleménye szerint.

2022. Június 29. 14:01, szerda | Külföld

Enyhítette a beutazásra vonatkozó szabályokat Kína

Kína enyhítette a koronavírus-járvány miatt a beutazásra vonatkozóan bevezetett egyes szabályokat, lerövidítve az országba külföldről érkezők számára előírt karanténidőszakot