Városlista
2019. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Szeptember 12. 15:33, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombó Média

A gróf Apponyi Sándor kiállítás anyaga Lengyelre került

A gróf Apponyi Sándor kiállítás anyaga Lengyelre került

A gróf Apponyi Sándort és munkásságát bemutató „Egy önzetlen gróf hagyatéka a nemzetnek” című kiállítás anyagát a város önkormányzata annak a községnek ajándékozta, ahol a nagylelkű nemes 1876-tól haláláig élt.

Az érdeklődők április 4-től június 28-ig tekinthették meg a Helytörténeti Gyűjteményben a gróf Apponyi Sándort és munkásságát bemutató „Egy önzetlen gróf hagyatéka a nemzetnek” című kiállítást, melynek anyagát a város önkormányzata annak a községnek ajándékozta, ahol a nagylelkű nemes 1876-tól haláláig élt.

A lengyeli néprajzi és óvodai múzeumban a szeptember 7-i Falunapon nézhették meg először az állandó tárlatot a helyiek, a hazalátogató elszármazottak, valamint a környékbeliek.
- A tőlünk 25 kilométerre fekvő település is tagja a Kapos-hegyháti Natúrparknak, mely gazdag természeti kincsekben és épített értékekben, területén hatalmas kulturális vagyon halmozódott fel, sok a néphagyomány, valamint a tárgyi emlék - emelte ki üdvözlő beszédében Dombóvár alpolgármestere, Tigelmann Péter. - Ennek az értékes örökségnek a része gróf Apponyi Sándor felbecsülhetetlen értékű gyűjteménye is, amit 1924-ben az Országos Széchenyi Könyvtárnak ajándékozott. Az a XV-XVIII. századi magyar szerzők által írt könyvritkaságok mellett különleges térképeket és metszeteket is tartalmaz.
Az önkormányzati vezető arról is beszélt, hogy örömmel adják át a lengyeli önkormányzatnak a gróf Apponyi Sándort és munkásságát bemutató „Egy önzetlen gróf hagyatéka a nemzetnek” című kiállítás anyagát, melynek abban a községben van a legjobb helye, ahol a nemes utolsó évtizedeiben élt és a birtokai voltak.
A falu lakóinak nevében Antal János alpolgármester köszönte meg a felajánlást, valamint a Földi István Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény dolgozóinak az állandó tárlat kialakításában nyújtott segítségét.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 19. 09:02, csütörtök | Helyi

Kiütéses győzelmet arattak a focisták

A Tolna megyei I. osztályú férfi labdarúgó bajnokság szeptember 14-i 5. fordulójában otthonában - a Szuhay Sportcentrumban - fogadta a Dombóvári FC együttese a Kakasd SE gárdáját.

2019. Szeptember 18. 15:40, szerda | Helyi

Balesetből garázdaság

A vétlen fél ököllel ütötte az okozót.

2019. Szeptember 17. 16:31, kedd | Helyi

Az ott lakók szavaztak a fák sorsáról

Lakossági fórumra várta szeptember 11-én Szabó Loránd polgármester és az 1. számú választókerület önkormányzati képviselője, Molnár Tünde a Pannónia utca 36-40. számú társasház lakóit,

2019. Szeptember 17. 10:53, kedd | Helyi

Képeslapok, fotók, cikkek és plakátok Dombóvárról a könyvtárnak ajándékba

Immár sokadszor küldött olyan ajándékokat dr. Szombath Tibor a Földi István Könyvtárnak, melyek helyi relikviáknak számítanak.