Városlista
2020. február 16, vasárnap - Julianna

Hírek

2019. Szeptember 12. 15:33, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombó Média

A gróf Apponyi Sándor kiállítás anyaga Lengyelre került

A gróf Apponyi Sándor kiállítás anyaga Lengyelre került

A gróf Apponyi Sándort és munkásságát bemutató „Egy önzetlen gróf hagyatéka a nemzetnek” című kiállítás anyagát a város önkormányzata annak a községnek ajándékozta, ahol a nagylelkű nemes 1876-tól haláláig élt.

Az érdeklődők április 4-től június 28-ig tekinthették meg a Helytörténeti Gyűjteményben a gróf Apponyi Sándort és munkásságát bemutató „Egy önzetlen gróf hagyatéka a nemzetnek” című kiállítást, melynek anyagát a város önkormányzata annak a községnek ajándékozta, ahol a nagylelkű nemes 1876-tól haláláig élt.

A lengyeli néprajzi és óvodai múzeumban a szeptember 7-i Falunapon nézhették meg először az állandó tárlatot a helyiek, a hazalátogató elszármazottak, valamint a környékbeliek.
- A tőlünk 25 kilométerre fekvő település is tagja a Kapos-hegyháti Natúrparknak, mely gazdag természeti kincsekben és épített értékekben, területén hatalmas kulturális vagyon halmozódott fel, sok a néphagyomány, valamint a tárgyi emlék - emelte ki üdvözlő beszédében Dombóvár alpolgármestere, Tigelmann Péter. - Ennek az értékes örökségnek a része gróf Apponyi Sándor felbecsülhetetlen értékű gyűjteménye is, amit 1924-ben az Országos Széchenyi Könyvtárnak ajándékozott. Az a XV-XVIII. századi magyar szerzők által írt könyvritkaságok mellett különleges térképeket és metszeteket is tartalmaz.
Az önkormányzati vezető arról is beszélt, hogy örömmel adják át a lengyeli önkormányzatnak a gróf Apponyi Sándort és munkásságát bemutató „Egy önzetlen gróf hagyatéka a nemzetnek” című kiállítás anyagát, melynek abban a községben van a legjobb helye, ahol a nemes utolsó évtizedeiben élt és a birtokai voltak.
A falu lakóinak nevében Antal János alpolgármester köszönte meg a felajánlást, valamint a Földi István Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény dolgozóinak az állandó tárlat kialakításában nyújtott segítségét.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 16. 19:00, vasárnap | Helyi

Biztonságosabb Internet Napja Dombóváron

Prevenciós előadás általános iskolásoknak.

2020. Február 15. 08:00, szombat | Helyi

Fekete Istvánra emlékezik a Duna Televízió

A Család-barát c. műsor számára készítettek riportot a nagy magyar íróról.

2020. Február 14. 10:17, péntek | Helyi

Idén is lesz alkotói pályázat

Az előző évek hagyományait követve az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2020-ban immáron hetedik alkalommal hirdet alkotói pályázatot óvodásoknak és iskolásoknak.

2020. Február 13. 16:28, csütörtök | Helyi

Kapospulán került elő a lopott kerékpár

A dombóvári rendőrök a napokban visszaadták azt a kerékpárt a tulajdonosának, amelyet egy héttel korábban lopott el egy 22 éves férfi a város egyik házának zárt udvaráról.