Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. November 15. 07:34, szerda | Belföld
Forrás: mti

Családbarát vállalkozásokat díjaztak

Családbarát vállalkozásokat díjaztak

A vállalkozásbarát gazdaság ne legyen ellentéte a családbarát vállalkozásnak, egyszerre kell érdekeltnek lenni a családok és a vállalkozások sikerében

- mondta az emberierőforrás-miniszter a Három királyfi, három királylány mozgalom kedd esti budapesti rendezvényén, amelyen átadták a civil szervezet családbarát vállalatoknak odaítélt díjait.
Balog Zoltán felhívta a figyelmet: ha a munkaadók figyelembe veszik, hogy a náluk dolgozóknak családjuk van, akkor ez a szemlélet visszahat a vállalat hatékonyságára, teljesítményére. Egy munkahely jó miliője versenyképesség-javító tényező - fűzte hozzá.

A miniszter arról beszélt, hogy ma már a vállalatok egyre jobban versenyeznek a munkavállalóért, a munkaerő egyre jobban felértékelődik, különösen a minőségi munkahelyeken, ezért egy álláshirdetésnél vonzerőt jelent, ha egy cég családbarát.

Balog Zoltán a mozgalom elismerését egy kiváló mozgalom kiváló díjának nevezte, és azt mondta, az önkormányzatok között nagy sikere van ennek a rangnak, "tülekednek a címért".

Szerinte ha a családbarát miliő terjed az országban, ha "trendi lesz", akkor lesz majd mind több családbarát étterem, játszótér is. Hozzátette: mostanra eljutottak oda, hogy a családpolitikai kabinetre készített következő előterjesztés a családbarát közigazgatásról szól, "ami a minisztériumokban kezdődik".



Az Év családbarát vállalata díjat - a cégméret szerinti három kategóriában - a Celanese Magyarország Kft., a Metlife Zrt. és a PC Trade Systems Kft. vehette át Skrabski Fruzsinától, a mozgalom elnökétől és Tordai Ágnes társelnöktől. Az első kettő a kismamáknak szóló programjaiért, a harmadik cég pedig a vakációzó gyerekeknek kínált tematikus táborok indításáért kapta meg az elismerést.

Iain Lindsay budapesti brit nagykövet is köszöntötte a Budapest Music Centerben megrendezett gála résztvevőit, és örömét fejezte ki, hogy brit cég is átvehette már a mozgalom díját. Náluk is régóta dolgoznak azon, hogy megtalálják az egyensúlyt a munka világa és a családi élet között. Hozzátette: volt amit jogszabályokban rögzítettek és van amit a cégek jó gyakorlatai szerint alakítanak ki. Ez egy soha véget nem érő fejlődés - mondta.

Novák Katalin, az Emmi családügyekért is felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy kevés szó esik azokról, akik idős szüleiket ápolják, pedig ők is a családjukról gondoskodnak.

Az öt éve alapított díjat olyan cégek nyerhetik el, amelyek vállalják, hogy elősegítik a családbarát szemlélet kialakítását, a munka és a magánélet összegegyeztetését. A mozgalom elvárja a pályázóktól, hogy szervezeti kultúrájuk része legyen munka és magánélet egyensúlyának fenntarthatósága, és éljenek az atipikus vagy rugalmasabb munkaszervezési formákkal. A civil szervezet szerint a cégek jól felfogott gazdasági érdeke is a családbarát környezet kialakítása.

A fődíjak mellett családbarát vállalat címeket is átadtak. Különdíjat kapott a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft., videokülöndíjat pedig a City Bank Europe plc.



A mozgalom, amelyet Kopp Mária orvos, a Népesedési Kerekasztal szervezője 2009-ben alapított, abban vállal szerepet, hogy a tervezett gyerekek meg is szülessenek Magyarországon. Társkereső programjaikkal, a munka és a család egyensúlyának fontosságát hangsúlyozó pályázataikkal, a kormányzatoknak tett szakmai javaslataikkal azt akarják elérni, hogy a párok bátrabban merjenek gyerekeket vállalni.

Szerdán alakult meg a kormányzat családügyi kabinetje, amelynek első ülésén Novák Katalin bejelentette, hogy decembertől létrejön a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs), amely családpolitikai és népesedési kérdések kutatásával foglalkozik majd, ezzel is segítve a kormányzati döntéshozatalt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára