Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Január 09. 17:09, szombat | Külföld
Forrás: mti

Csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

Csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

Meglepő módon nem emelkedett, hanem csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben novemberben, már a második egymást követő hónapban.

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó, ám a gazdaságot megbénító szigorú intézkedések miatt azonban rövid életűnek bizonyulhat a javuló trend.
Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által pénteken kiadott jelentés szerint novemberben az euróövezet 19 tagállamában 8,3 százalékra, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 7,5 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta szezonális kiigazítással számolva.

Mindkét blokkban 0,1 százalékponttal csökkent a mutató értéke októberhez képest. Elemzők enyhe emelkedést, 8,5 százalékos rátát vártak az euróövezetre.

Egy évvel korábban, 2019 novemberében az euróövezetben 7,4 százalékon, az EU-ban pedig 6,6 százalékon állt a munkanélküliségi ráta.

Tavaly márciusban, az egész világon elterjedő koronavírus-járvány kezdetén az euróövezetben 7,1 százalékon, 2008 áprilisa óta a legalacsonyabb szinten állt a munkanélküliségi ráta. Az Európai Unió 27 tagállamában 6,4 százalékon stagnált a mutató, ami a havi statisztikai adatok közlése, 2000 januárja óta a legkisebb érték volt.

A pandémia miatt munkavállalók százezrei kerültek utcára Európában, de az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) korábbi becslései szerint az EU-tagállamok kormányai a válság csúcsán több mint 40 millió munkahelyet mentettek a rövidített munkavégzés államilag támogatott programjaival. Az ETUC arra figyelmeztetett, hogy veszélybe kerülnek az érintett munkahelyek, ha ezeket a programokat leállítják.

Tavaly novemberben 15 millió 933 ezren kerestek munkát az Európai Unióban, számuk 222 ezerrel csökkent az előző hónaphoz képest. Az euróövezet országaiban 13 millió 609 ezren voltak munkanélküliek, 172 ezerrel kevesebben mint októberben. Az egy évvel korábbival összevetve az EU-ban 1 millió 795 ezerrel, az euróövezetben pedig 1 millió 425 ezerrel volt nagyobb a munkanélküliek száma tavaly novemberben.

A legnagyobb európai gazdaságban, Németországban 2019 novemberében 3,2 százalékon, tavaly novemberben pedig 4,5 százalékon állt a munkanélküliségi ráta. Franciaországban az októberi 8,6 százalékról 8,8 százalékra ugrott a mutató, ami nagyobb a 2019. novemberi 8,2 százaléknál. Olaszországban az októberi 9,5 százalék után 8,9 százalékra süllyedt a munkanélküliségi ráta novemberben, míg egy évvel korábban 9,6 százalékon állt a mutató.

A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát novemberben is Csehországban regisztrálták, 2,9 százalékost, majd Lengyelország következik 3,3 százalékkal, illetve Hollandia 4,0 százalékkal. A helyzet Görögországban a legrosszabb, 16,1 százalékkal (szeptemberi adat), illetve Spanyolországban 16,4 százalékkal (novemberi adat).

Magyarország esetében az Eurostat statisztikájában az októberi az utolsó adat: 4,5 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, emelkedett az előző havi 4,4 százalékhoz képest. Egy évvel korábban, 2019 októberében 3,6 százalékon állt a munkanélküliségi ráta Magyarországon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.