Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Október 31. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Elemző: a független Skócia örökölhetné Nagy-Britannia helyét az EU-ban

Elemző: a független Skócia örökölhetné Nagy-Britannia helyét az EU-ban

Skócia örökölhetné Nagy-Britannia tagságát az Európai Unióban, ha a brit kilépés időpontjáig függetlenné válna - mondta vasárnap az egyik legtekintélyesebb brit politikatudományi szakértő.

John Curtice, a patinás skóciai Strathclyde egyetem politológia-professzora, a brit közvélemény-kutató intézetek országos szövetségének (BPC) elnöke a The Herald című skóciai hírportálnak nyilatkozva felidézte: a brit külügyminisztérium a skót függetlenségről 2014-ben tartott népszavazás előtt azzal érvelt, hogy ha Skócia függetlenné válik, akkor külön országként nem maradhatna jogfolytonossági alapon az EU tagja, mivel az unió az Egyesült Királyságot ismeri el tagországként.

Curtice szerint azonban ha az Egyesült Királyság az EU-tagságról júniusban rendezett népszavazás eredménye alapján kilép az EU-ból, és addig Skócia függetlenné válik, az Európai Unió dönthet úgy is - éppen a brit külügyminisztérium két évvel ezelőtti érvelésének újraértelmezésével -, hogy Skócia léphet jogfolytonos EU-tagként az Egyesült Királyság helyére.

Curtice professzor szerint az Egyesült Királyság távozása jelentős csapás az EU-ra, de az unió szempontjából "a semminél még az is jobb megoldás lenne", ha megtarthatná a jelenlegi Egyesült Királyság egy részét.

Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást a függetlenségről, de akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt.

A brit EU-tagságról június 23-án rendezett referendumon országos átlagban szűk, 51,9 százalékos többséggel a kilépést pártolók győztek, ám Skóciában a választók 62 százaléka a bennmaradásra szavazott.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője azóta több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ismét napirendre került Skócia függetlenné válásának kérdése, mivel Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.

skót kormány már össze is állította és a minap társadalmi konzultációra bocsátotta az újabb függetlenségi népszavazásról szóló törvénytervezetet, amely azonban egyelőre nem kerül az edinburghi parlament elé. Nicola Sturgeon több utalást is tett arra az elmúlt hetekben, hogy az újabb referendum akkor lesz lehetséges, ha a skót választók jelentős többsége egyértelműen az elszakadást pártolja.

A skót függetlenségi törekvések komoly konfliktust vetítenek előre Londonnal. A 2014-ben tartott függetlenségi referendumot a skót kormány az akkori brit kormány beleegyezésével rendezte, közös szándéknyilatkozat és külön törvény alapján, Theresa May jelenlegi brit miniszterelnök azonban egyértelműen kizárta Skócia elszakadásának lehetőségét, többször is kijelentve: az Egyesült Királyság együtt fog kilépni az Európai Unióból, "a Brexitből nincs kimaradási lehetőség".

Az utóbbi időben több EU-tagország vezetői is erős kétségeiknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a független Skócia megőrizhetné-e EU-tagságát.

Címkék: brexit, brit, Skócia, unió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.