Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Február 29. 08:13, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Folytatódik az országos strandfejlesztési program

Folytatódik az országos strandfejlesztési program

Folytatódik az idén a strandfejlesztési program, amelynek keretében közel 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással országszerte 86 strand újulhat meg

- közölte Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese pénteken Balatonfüreden, az Eszterházy strandon tartott sajtótájékoztatón.

Az idei támogatottak között 64 balatoni strand, a többi a Dunakanyarban, a Tiszánál, a Tisza-tónál, illetve a Velencei-tónál található.

Könnyid László kiemelte, a 2017-ben indult fejlesztési program célja, hogy 2030-ra az ország valamennyi strandja megújuljon és európai színvonalúvá váljon. Emlékeztetett arra, hogy az első ütemben, 2018-ban több mint 30 balatoni település 55 strandján újultak meg vizesblokkok, parti sétányok, és épültek játszóterek közel 2 milliárd forintból.

A következő ütemben, tavaly, országszerte 43 szabadstrand jutott több mint 4,4 milliárd forintnyi támogatáshoz fejlesztéseihez. Közülük 30 balatoni szabadstrand kapott 3 milliárd forintnyi forrást, ami mutatja, hogy az MTÜ kiemelten kezeli a térséget, de a Dunakanyarnál és a Tisza-tónál található szabadstrandok is lehetőséghez jutottak - fogalmazott az igazgató-helyettes.

A 2020. évi, lehetőség szerint a nyári szezonra elkészülő strandfejlesztésről szólva elmondta, hogy a mintegy 2,9 milliárd forintnyi forrás az idei költségvetési törvényben a turisztikai fejlesztési célelőirányzat soron áll rendelkezésre.

Beszélt arról is, hogy az MTÜ által az önkormányzatok számára nyújtott támogatások fókuszában az alapinfrastruktúra fejlesztések állnak. Elsősorban a régi vizesblokkokat kell megújítani, ahol erre még nem került sor. A következő lépés a baba-mama szobákat létesítése, és a régi, 70-es 80-as évekből származó strandbejárók, azaz vízbejutást biztosító lépcsők kicserélése.



Egységes arculatot is kapnak majd a strandok, és a kültéri öltözőkabinok megújulása is lendületet vehet Könnyid László tájékoztatása szerint. Hozzátette, a következő ütemben a zöldfelületek bővítése lesz a cél, erre nagy az igény a vendégek részéről. A fejlesztésekkel növelni kívánják a strandok jövedelmezőségét és vonzerejét.

Az MTÜ vezérigazgató-helyettese arról is beszámolt, hogy tavaly júliusban és augusztusban az üdülőrégióba érkező vendégek több mint 80 százaléka magyar volt. A SZÉP-kártya tavaly januári 7 milliárd forintos forgalmát az idén januárban sikerült megduplázni, ami további bizakodásra ad okot - mondta.

Az MTI kérdésére válaszolva az igazgató-helyettes közölte, lezárult a csúszdapályázat, amelynek célja, hogy lehetőség szerint már erre a strandszezonra megújuljon több balatoni csúszda, ezért heteken belül kihirdetik az eredményét.

Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke hangsúlyozta, komoly vonzerőt jelentenek a turizmus számra a strandok, ezek állapota sokat elárul egy-egy településről. 2017-ben Balatonfüred közel 100 millió forint értékben, az idén pedig három strandja közel 150 millió forint értékben nyert támogatást a fejlesztéseire. Jelezte, hogy a területfejlesztési operatív programokban szintén jelentős strandfejlesztési projektek indultak.

Címkék: balaton, fejlesztés, strand

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.